Veiligheid op de werkplek is een noodzaak. Of je nou op kantoor zit of in de bouw werkt, een veilige werkomgeving helpt ongevallen te voorkomen en verhoogt het welzijn van medewerkers. In deze blog delen we 10 tips om veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Van het belonen van werknemers tot het geven van goede trainingen, met deze adviezen maak je veiligheid een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur.
Cooler Media is jouw partner in veiligheidscommunicatie
Veilig werken begint met duidelijke en effectieve communicatie. Cooler Media vertaalt jouw veiligheidsprogramma naar visuele content die begrijpelijk is voor iedere laag van de organisatie, van veiligheidsvideo's en posters tot aan kaartspellen of een veiligheidsapp. Bekijk de veiligheidscampagnes voor HelloFresh, Ballast Nedam en Hollandia of laat je inspireren door deze blog.
Inhoud van deze blog
- Tip 1: Beïnvloed en beloon veilig gedrag
- Tip 2: Leer van elkaar na een ongeval
- Tip 3: Maak positieve resultaten zichtbaar
- Tip 4: Zorg voor betrokkenheid van management
- Tip 5: Investeer in trainingen en opleidingen
- Tip 6: Zorg voor effectieve communicatie van veiligheidsinformatie
- Tip 7: Deel succesverhalen en praktijkvoorbeelden
- Tip 8: Gebruik technologie en innovatie
- Tip 9: Versterk je veiligheidscultuur
- Tip 10: Verbeter continu de veiligheid
Tip 1: Beïnvloed en beloon veilig gedrag
Veilig gedrag kan beïnvloed worden. Leiderschap is een belangrijke factor die invloed heeft op gedrag. Managers en leidinggevenden moeten het goede voorbeeld geven en veiligheid actief promoten, dit zorgt ervoor dat anderen het voorbeeld volgen. Andere factoren die van invloed zijn op veilig gedrag zijn organisatiecultuur, sociale relaties en communicatie. Zorg voor een cultuur waarin veel wordt gepraat over veiligheid en medewerkers elkaar motiveren om veilig te werken.
Een goede manier om veilig gedrag te beïnvloeden is door het organiseren van een veiligheidsdag. Hét moment om veiligheid op de werkvloer onder de aandacht te brengen. Deze hele dag staat in het teken van veiligheid. In onze blog lees je alles wat je moet weten over het organiseren van een impactvolle veiligheidsdag.
Een mooi voorbeeld van een impactvolle veiligheidsdag is die van Lamers High Tech Systems. Zij organiseerden een veiligheidsdag als onderdeel van hun Safety Roadtrip. Dit deden zij om veiligheid meer onder de aandacht te brengen bij hun medewerkers. Deze belangrijke dag hebben wij voor ze in beeld gebracht in deze toffe aftermovie:
Een andere manier om veiligheid onder de aandacht te brengen is door het introduceren van een veiligheidsapp. Met zo’n app kun je veilgheidsprocessen digitaal beheren, breng je risico’s in kaart en kun je incidenten melden.
Het belonen van veilig gedrag kan een daling van ongevallen en incidenten tot gevolg hebben, omdat een beloning mensen motiveert om veilig te werken. Het bestraffen van onveilig gedrag werkt juist averechts, want het zorgt ervoor dat mensen niet praten over ongevallen en gevaarlijke situaties. Als er niet over gepraat wordt, kan het ook niet worden verbeterd.
Veilig gedrag belonen kan op verschillende manieren. Van een schouderklopje of een compliment tijdens het teamoverleg tot een cadeaubon of ‘medewerker van de maand’. Kijk wat het beste past bij jouw organisatie en medewerkers.
Zo hebben wij voor HelloFresh het design voor een trui ontworpen die medewerkers konden winnen als ze een melding maakte van onveilig gedrag. Op deze manier stimuleer je het melden van onveilige situaties én hebben je medewerkers een mooi kledingstuk om veiligheid nóg meer te promoten.
Tip 2: Leer van elkaar na een ongeval
Creëer een open sfeer waarin medewerkers zich veilig voelen om risico’s en onveilige situaties te melden zonder angst voor straf, dit zorgt ervoor dat de veiligheidscultuur wordt verbeterd en meldingen snel kunnen worden afgehandeld. Dit kan worden ondersteund met een eenvoudig en toegankelijk meldsysteem. Fouten maken en leren van elkaar helpt om ongelukken in de toekomst te voorkomen en bewustwording te creëeren. Daarnaast maak je veiligheid bespreekbaar en verhoog je het veiligheidsbewustzijn. Fouten maken mag, als je er maar wat van leert. Beschouw ieder ongeval of incident als een leermoment en zorg ervoor dat medewerkers zich comfortabel voelen bij het melden van ongevallen en incidenten.
Tip 3: Maak positieve resultaten zichtbaar
Laat zien wat er verbeterd is in je organisatie ten opzichte van, bijvoorbeeld, een jaar geleden en vier successen samen. Dit motiveert werknemers om zich in te blijven zetten voor een veilige werkplek. Het zichtbaar maken van resultaten werkt het beste in visuele vorm, dus niet in een groot rapport met veel cijfers en tekst.
Je kan resultaten zichtbaar maken met een poster, flyer of infographic. Ook kun je er kort iets over vertellen in de interne nieuwsbrief van je organisatie of de resultaten bespreken tijdens een werkoverleg. Laat bijvoorbeeld zien hoeveel dagen er al geen incidenten of ongevallen hebben plaatsgevonden. Door de positieve effecten van veilig werken te delen blijft veiligheid top-of-mind bij werknemers en wordt veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid.
Zo hebben we voor Ballast Nedam Industriebouw een veilig werken dashboard gemaakt waarin alle cijfers over veilig werken in een duidelijk overzicht staan. Van veilige en onveilige situaties tot incidenten en bijna ongevallen. Alle cijfers over veiligheid worden in een overzichtelijk dashboard snel duidelijk.
Tip 4: Zorg voor betrokkenheid van management
Management betrekken bij veiligheid op de werkvloer is erg belangrijk. Ze zetten de toon voor de hele organisatie en hebben een directe invloed op de veiligheidscultuur, doordat ze het goede voorbeeld moeten geven. Werknemers nemen veiligheidsmaatregelen en -regels serieuzer als ze zien dat het management ze zelf ook naleeft en ondersteunt. Als het management veiligheid als een prioriteit beschouwt wordt veiligheid een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur in plaats van een bijzaak. Daarnaast kunnen managers geld investeren in veiligheidsmaatregelen, trainingen en middelen die nodig zijn om een veilige werkplek te creëeren, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen.
Tip 5: Investeer in trainingen en opleidingen
Voor organisaties die worstelen met het onder de aandacht brengen van veilig werken is het geven of laten geven van trainingen en opleidingen een goede oplossing. Zo kunnen medewerkers meer leren over veiligheid. Deze trainingen kunnen gegeven worden door leidinggevenden uit het bedrijf of door externe partijen.
Veiligheidstrainingen zijn er niet alleen voor mensen die in de bouw of techniek werken, maar ook voor mensen met een kantoorbaan. Denk aan BHV-training, EHBO, brandveiligheids- training of het leren over chemische veiligheid. Daarnaast zijn er ook werkgerichte veiligheidstrainingen zoals werken op hoogte en verkeersveiligheid op de werkplek voor magazijnmedewekers en logistiek personeel.
Tip 6: Zorg voor effectieve communicatie van veiligheidsinformatie
Goede communicatie is essentieel om risico’s te minimaliseren en een veilige werkomgeving te garanderen. Maar hoe zorg je ervoor dat veiligheidsinformatie niet alleen wordt gedeeld, maar ook wordt begrepen en nageleefd? Houd communicatie altijd duidelijk en beknopt en gebruik zo veel mogelijk beelden in plaats van tekst. Infographics, pictogrammen en grafieken maken complexe informatie makkelijker te begrijpen.
Pas zo nodig de boodschap aan op de doelgroep. Herhaal de informatie regelmatig tijdens toolboxmeetings, in posters, nieuwsbrieven of digitale platforms en maak duidelijk dat medewerkers vragen kunnen en mogen stellen, zo voorkom je onduidelijkheid en dit draagt bij aan een continue verbetering van de veiligheid.
Tip 7: Deel succesverhalen en praktijkvoorbeelden
Om medewerkers nog meer te motiveren kun je succesverhalen delen van bedrijven die hun veiligheid significant hebben verbeterd. Denk aan bedrijven die het aantal ongevallen hebben verlaagd door het invoeren van bepaalde maatregelen. Door hier naar te kijken kunnen organisaties en werknemers inspiratie opdoen en er achter komen welke maatregelen écht werken.
Kijk ook terug op incidenten en ongevallen die in het verleden hebben plaatsgevonden in de eigen organisatie, hoe daar op is gereageerd en wat er in de toekomst beter kan. Cijfers van ongevallen en incidenten kun je inzichtelijk maken met een veilig werken dashboard. Zo kun je snel zien waar het mis is gegaan en kun je actiepunten opstellen om het aantal incidenten en ongevallen te verminderen. Over het dashboard is meer verteld bij tip 3.
Tip 8: Gebruik technologie en innovatie
Technologie en innovatie bieden waardevolle hulpmiddelen om de werkvloer een veiligere plek te maken. Sensoren en camera’s kunnen helpen bij het monitoren van risicovolle situaties en zorgen voor snelle interventies wanneer nodig. Digitale trainingssimulaties, zoals VR en AR, laten medewerkers risicovolle situaties ervaren in een veilige virtuele omgeving, waardoor ze beter voorbereid zijn op noodsituaties.
Ook hier kun je de veiligheidsapp voor inzetten. Met deze app kunnen medewerkers bijvoorbeeld incidenten melden, hebben ze altijd toegang tot veiligheidsprocedures en protocollen en kunnen ze online trainingen volgen. Ook kunnen teams veiligheidschecks uitvoeren en verbeterpunten doorgeven, zodat risico’s vroegtijdig worden gesignaleerd en aangepakt.
Technologie maakt het eenvoudiger om incidenten en ongevallen bij te houden en te analyseren. Het slim inzetten van technologie en innovatie kan veiligheid op de werkvloer verbeteren.
Tip 9: Versterk je veiligheidscultuur
Een veiligheidscultuur ontstaat wanneer veiligheid een essentieel onderdeel is van de organisatie en het dagelijks werk. Het is belangrijk dat leidinggevenden het goede voorbeeld geven en veiligheid hoog op de agenda zetten.
Open communicatie over veiligheid, ongevallen, incidenten en risico’s zorgt ervoor dat problemen sneller worden opgelost en er vaker over wordt gepraat. Door medewerkers mee te laten praten en suggesties te laten doen, ontstaat een omgeving waarin iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Wanneer iedereen op de werkvloer zich inzet voor veiligheid, wordt de werkplek structureel veiliger.
Tip 10: Verbeter continu de veiligheid
Veiligheid is een doorlopend proces wat continu verbeterd moet worden. Dit kan door middel van evaluaties, trainingen en het actief betrekken van medewerkers bij het signaleren van risico’s. Verzamel regelmatig feedback van medewerkers en interne en externe stakeholders om je te helpen met het verbeteren van de veiligheid. Gebruik incidentenanalyses om te begrijpen hoe incidenten zijn ontstaan en hoe je herhaling kan voorkomen. Daarnaast helpen regelmatige evaluaties en risicoanalyses om gevaren vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Ook technologie speelt een grote rol bij het verbeteren van de veiligheid. Een manier om veiligheid continu onder de aandacht te brengen is met een veiligheidscampagne. Bij Cooler Media helpen we bedrijven met het creëren en verbeteren van bewustzijn over veiligheid op de werkvloer. Met een veiligheidscampagne vertalen we jouw veiligheidsprogramma naar begrijpelijke communicatie voor iedere laag van de organisatie.
Meer weten? Check onze veiligheidscampagnes of neem meteen contact met ons op voor een vrijblijvende inspiratiesessie.
Contact
Helen Berger
Creative Producer
Lars Weijers
Accountmanager
Julie van Rooij
Online Marketer
Daniël Visscher
Art Director
Hoe kunnen wij jou helpen?
Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.
"*" geeft vereiste velden aan